Wat maakt goede seks?

Patricia Meyntjens

Levenswijzer: Wat maakt seks goed?


Wat maakt goede seks?


Rustig en tergend  langzaam, met een saunabezoek, een natje en een droogje, een ontspannende douche of een heerlijke massage of net nog snel terwijl jullie over een kwartier op een familiediner worden verwacht? Wat maakt goede seks? Of nog beter: Wat maakt seks goed? Er is geen één zaligmakend criterium.


Dat de vonken eraf vliegen tussen de lakens tot een passioneel vuurwerk (seksuele prestatiedrang) blijft voor velen een ultiem streven. Ik beluistert het dagelijks en ik zie ook de pijnlijke schaduwzijde;  het onvermogen, de angst, de weerstand en vooral het verdriet, niet in het minst bij mannen, als het vonken eerder vlammetjes worden of zelfs doven. Het verlangen om het vuur van het begin van een relatie brandend te houden draait voor velen uit op een teleurstelling. Als koppels er van tijd tot tijd in slagen de zevende hemel te bereiken wordt dan vaak gevolgd door een bevreemdend gevoel van leegheid achteraf. Intense passie kan je achteraf opzadelen met een kater, mede ten gevolge van de radicale omslag van de chemie in je brein. Je kan de kater na de kick afwenden met nog meer hete seks, lees: orgasme-georiënteerde seks, die ervoor zorgt dat er nog meer dopamine vrijkomt, maar uiteindelijk haalt het(=die overdreven stimulatie) je toch in.We trappen met z’n allen in de val om te geloven dat er maar één vorm van goede seks is en dat als we die niet of bijna nooit beleefden er wel iets mis moet zijn met onze relatie of wellicht  met onze partner. Dat verlangen naar een passioneel samenspel is nastrevenswaardig én bovendien haalbaar (erotische intelligentie) maar niet via de "fast lane". Nog te velen denken dat het technische aspect het geheim is voor de seksuele voldoening; dat het verbetert door betere manuele en orale stimulatietechnieken, door alle reddingsboeien en handboeken  uit de kast te halen en tijdslimieten uit  te zetten. 

Als je je fysieke intimiteit een boost wil geven, kan je het over een andere boeg proberen te gooien.


Er bestaat immers een alternatieve route, wat vast wat aanpassing zal vergen maar de moeite zal lonen. Het is geen sluipweg maar heeft bestaansrecht op zich. Alleszins kan je jezelf ermee heruitvinden, verbinden en verjongen. In plaats van wanhopige en repetitieve pogingen te doen om de meest ultieme seksuele hoogtepunten van weleer te herhalen kunnen jullie  proberen om  een nieuwe dynamiek te geven aan jullie seksueel avontuur.  Die  route loopt via de "slow lane", de route van speelse, zachte, warme  seks.  De focus op ‘warme seks’ zal jullie vertrouwen en intimiteit een boost geven. Ik durf te wedden dat er via deze route ook chemische reacties vrijkomen zoals ocytocine. 


En toch blijf je als lezer sceptisch staan tegenover ‘warme seks’. In onze seksualiteit zijn immers conflicterende krachten aan het werk (seksuele prestatiedrang versus seks met een extra dimensie).  Enerzijds is er de voornamelijk individueel beleefde  nood en drang naar seksueel vuurwerk en anderzijds en in strijd daarmee de gezamenlijk te beleven emotioneel verbindende component. Bij het eerste staan doelgerichtheid, daadkracht en fysieke beleving centraal, bij het tweede staan uitwisseling, samenspel en emotie centraal. Dit laatste is een evolutionair voorrecht voor ons mensensoort. 


Zie het als een uitdaging om uit je comfortzone te komen en te experimenteren in de slow lane. De grootste uitdaging bij het veranderen van de seksuele versnelling is het idee verkocht te krijgen aan je partner. Maar met volgende argumenten komt je al een eind. Het uitgangspunt is om dikwijls te vrijen en veel affectie te tonen doorheen de dag. Op dat speelveld  komen heel wat koppels zichzelf  tegen: wil, durf en kan ik dit (nog) met deze tegenspeler?  Onzekerheden, remmingen en emotionele pijnpunten komen vrij snel aan de oppervlakte … maar binnen een veilige vertrouwelijkheid zijn ze meestal weg te spelen of te strelen.


Bij ‘warme’ seks ligt de focus op meer intimiteit die niet gecreëerd wordt door woorden en urenlang praten maar door specifieke signalen van beide partners. Het accent ligt op het lichamelijk met elkaar bezig zijn en op het bewust fysiek en emotioneel plezier en genot van het wederzijds geven en ontvangen. Onthoud enerzijds dat het accent niet ligt op zo snel mogelijk klaarkomen maar anderzijds heeft het niet tot doel om orgasme langdurig uit te stellen of dat tot een kunst te verheffen. Het gaat in een initiële fase vooral om de druk van het “moeten” klaarkomen los te laten zowel voor mannen als voor vrouwen en meer bewust en mindful met alle zintuigen aanwezig te zijn in het moment. Dat vraagt spontaan  vertraging. Waar voorspel erop gericht is om seksuele spanning op te bouwen tot een hoogtepunt heeft ‘warme seks’ zijn eigen bestaansrecht.


Wellicht is het moeilijk te geloven maar ik kan je vertellen dat het bij vele koppels gaandeweg leidt tot meer intimiteit, meer seks en uiteindelijk meer orgasmes. Via die slow lane bereik je mogelijks ‘the best of both worlds.’ Doe het niet af als oubollig geknuffel maar geef het een kans.  Ik verzeker je  dat ervaringsdeskundigen  in de slow lane met kleine versnellingen tot extatisch geknuffel komen en vervolgens tot nog veel meer.  Als je dit experiment met een open geest aanvat, bereik je wellicht de "highway" en kan je op een eenvoudigere manier je seksleven integreren in je dagelijkse leven.


Ik wil onderstaand geen receptenboekje aanbieden maar wel een ruimer zintuiglijk bewustzijn meegeven met de meest onontbeerlijke ingrediënten voor je warmhartige bereiding.  Maak elke dag echt tijd voor elkaar of een verassende manier. Wat je ook wil uitproberen doe het allebei en samen, intentioneel, gewild en liefdevol met een bewust focus op geven en ontvangen.  Toon als opwarmer veel speelse affectie doorheen de dag en knuffel regelmatig. Het wordt bovendien een grotere uitdaging dan je denkt om elkaar enkele minuten warm in de ogen te kijken. Hou elkaar stevig of koesterend vast of lig lepeltje-lepeltje zonder woorden. Streel met de intentie om te beschermen, te troosten, te bewonderen en te adoreren.  Hoe fijn is het om die woordeloos te beantwoorden met spinnende geluidjes van tevredenheid en genot. Herwaardeer de kus met lippen en tong en masseer hiermee lichaam en geest.  Streel tepels en borsten en plaats zachtjes je handpalm over de geslachtsdelen van je partner, eerder met de initiële intentie om te adoreren of te troosten dan om op te winden. Het overige is naar eigen wens en creativiteit verder te kruiden en verfijnen.


Het is geen complexe (voor)bereiding maar ze start langzamer en betrekt beide partners en al hun zintuigen bij de nieuwe smaaksensatie. We moeten terug naar die basisbereiding.

Ik wens  jullie van harte toe  samen een weg te vinden om jullie seks te transformeren tot goede seks. Make more love.