Love

Patricia Meyntjens

Boekenrubriek : The World Book of  Love


 

Na het wereldwijde succes van "Geluk. The World Book of Happiness" bundelde Leo Bormans het wetenschappelijk onderzoek over de liefde.  Een tweede boek met eenzelfde format als zijn eerste successtory is dat niet wat teveel van hetzelfde? Maar mijn nieuwsgierigheid en passie voor de liefde overwonnen mijn scepsis.  Want eigenlijk is deze publicatie een logisch vervolg op zijn  boek over geluk. Liefde is de belofte op geluk. Liefde van of voor je kinderen, je partner, je ouders, je huisdier of gewoon voor de mensen in het algemeen maakt veel mensen gelukkig. Het recht op geluk (the right on the pursuit of happiness) en het recht op liefde (the pursuit of love) staan in verband met elkaar.


Gezeten met het lijvige boek in het prille lentezonnetje realiseerde ik me al gauw dat dit boek zijn voorganger écht overtreft.
 

Als we het woord "liefde" zouden schrappen, zouden we 90 procent van de boeken, films, tijdschriften en liedjes vaarwel kunnen zeggen. We zijn ernaar op zoek van  's morgens vroeg tot 's avonds laat. Niettemin valt er een dodelijke stilte als je mensen vraagt iets waardevols, fundamenteels en wezenlijks over de liefde te zeggen.


Honderd van de beste onderzoekers uit bijna vijftig verschillende landen delen in dit boek wat we weten over de liefde. Ze mochten ieder in maximaal duizend woorden hun boodschap kwijt. Ze zijn ervan overtuigd dat we kunnen leren betere partners, vrienden, ouders en minnaars te worden. Hun inzichten zijn gebaseerd op kennis uit feiten en onderzoek. Ze spreken over hechting, passie en betrokkenheid, over jaloezie en misbruik, over verborgen geheimen en open seks. Ze verklaren het systeem en ontsluieren het mysterie. Ouderliefde, huwelijk en scheiding, tienerliefde en zorg voor de ouderen onder ons. De wereld van de liefde zit vol verwondering en verrassing, pijn en tranen, hoop en wanhoop.


Het resultaat is een caleidoscopisch boek vol wijsheid en inzicht in het systeem en het mysterie van de liefde. Maar het is veel meer dan dat. The World Book of Love voert je dieper naar het hart van de romantische liefde en de interpersoonlijke liefde. Waarom en hoe worden we verliefd? Wat houdt de liefde brandend en waarom stelt de schaduwkant ons zo teleur? Twee-eenheid, eenzaamheid, mededogen, rivaliteit, wederkerigheid, individualiteit en synchroniteit zijn allemaal aspecten van die liefde.


We leren uit de onderzoeken naar liefde dat die interpersoonlijke liefde slechts mogelijk is door een basisvorming van liefhebben. Er moet iets aan de grondslag liggen, namelijk "ik ben in staat om lief te hebben", voor ik "I love you" kan zeggen. Als ik niet in staat ben liefde te voelen, dan kan ik ook niet zeggen dat ik iemand liefheb. Als je liefdeloos wordt opgevoed, dan wordt het heel moeilijk om iemand anders later lief te hebben. Dan betekent "I love you" eigenlijk alleen maar "je bent van mij". Dat is het bezitterige van "I love you". The world book of love zal niet gaan over "I love you", maar over "I love".


 


Evaluatie


Vele woorden in dit boek zullen je waarschijnlijk treffen als de pijlen van Cupido. Maar onthoud dat Cupido de zoon is van de goden Venus (liefde) en Mars (oorlog). Zijn pijlen zijn gedrenkt in lieflijkheid en strijd, in harmonie en onbegrip.  En vooral ook op dit terrein van strijd en vrees voor het behoud van de liefdesrelatie geven diverse onderzoekers realistische en verhelderende down-to-earth inzichten.

 

We weten dat liefde niet blijft duren op de manier waarop we ze initieel kennen. Dat vlinders in de buik gevoel, dat ondersteboven zijn en elkaar elk moment willen zien, dat gaat voorbij. Zo simpel is het. Maar de liefde is niet altijd weg, ze is/kan waarschijnlijk in een andere vorm teruggekomen. Liefde transformeert zich in vele vormen. Als mensen dat zouden meekrijgen in hun opvoeding, zouden ze niet altijd op zoek gaan naar een ander lief. Dan zouden ze de uitingen en vormen van liefde in zijn verschillende fases beter herkennen.

 

Seksuele voorlichting op scholen is nog steeds beperkt tot het informeren over zaken die een onmiddellijk gevaar betekenen:geslachtsziekten, abortus, seksuele criminaliteit. Dat komt mede omdat liefde moeilijker te onderwijzen is. Het zou mooi zijn als we romantische liefde en seks beschouwen als "de andere carrière in ons leven. En als we ook in die carrière succesvol willen zijn, moeten we haar met dezelfde inzet zien te verwezenlijken. Het zou een ontzettend grote stap voorwaarts zijn als er meer voorlichting zou zijn over romantische en seksuele liefde.  Dit boek is een mooie stap in die richting en zou best op de lijst van "verplichte schoollectuur" mogen staan. Het zijn m.i. noch de wereldleiders, noch de ministers die de beste promotors zijn voor de inhoud van dit boek maar ouders, opvoeders en scholen.

 

Dit boek kan een mooi geschenk en  een warm gebaar zijn naar je ouders, kinderen, partner en vrienden. Ik hoop dat het je mag inspireren en kan bijdragen aan meer liefde. Ontmoet jezelf en je geliefden in de spiegel van dit boek.


www.theworldbookoflove.com

 

 


Lees ook de boekrecensie 'World Book of Happiness'