Vakantie

Patricia Meyntjens

Levenswijzer:

Langer in   vakantiesfeer door je vakantiegevoel vast te houden.


Wakker worden met de zon die door de gordijnen priemt, de dag beginnen met een duik in het zwembad, eindelijk tijd vinden om de nieuwste van Herman Koch te lezen of om gewoon wat te luieren in de schaduw en te kletsen met vrienden of familie. Vakantie is een heerlijke uitvinding. Je kan de tijd nemen om langzaam op gang te komen in plaats van meteen uit de startblokken te moeten schieten, je zorgen smelten letterlijk weg als sneeuw voor de zon en je vindt zelfs tijd om te genieten van de eenvoudige dingen. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, en voor je het weet staan het nieuwe schooljaar, de realiteit van alledag en de hectiek van kantoor en huishouden weer voor de deur. Hoe hou je dat zalige vakantiegevoel vast eens het gewone leven weer begint?


Want u bent niet alleen als u, na de vakantie, een bepaalde beklemming bespeurt, een melancholisch gevoel over vervlogen tijd met het vooruitzicht op een grijs doosneeleven.  Men kent die gevoel overal en het heeft een naam : het post-holiday syndrome.


De symptomen zijn vermoeidheid, pijn, versnelde hartslag, angstgevoelens, gebrek aan concentratie, gedeprimeerdheid en een gevoel van leegte. Ruim één op de drie heeft er na de zomervakantie last van. Denk niet dat u moet emigreren naar een land waar altijd de zon schijnt. PHS loert immers overal waar je na weken van dolce far niente  jezelf weer in een strak stramien dwingt.


U bent niet reddeloos verloren als het de kop opsteekt. Het is van essentieel belang om de terugkeer naar je gewone leven niet als een deprimerende stap achteruit te zien maar als een kans om veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven. Op vakantie is het gemakkelijk om een helder beeld van je toekomst te zien maar wanneer je thuiskomt moet je dat ook zien vast te houden. Met onderstaande tips en vastberadenheid kunt u het postvakantiesyndroom best de baas en uw vakantiegevoel tot ver in oktober vasthouden!Omring je met herinneringen


Er zijn aanwijzingen dat het positieve effect van vakantie langer aanhoudt als je geregeld de herinneringen eraan bewust oproept. Draai de muziek waar je toen naar luisterde, draag die felgekleurde armband die je op het marktje kocht, haal herinneringen op met reisgenoten, zet vakantiefoto's op je computerscherm of smartphone en vooral die ene foto waarop je zo blij en ontspannen oogt. Kijk er regelmatig naar terwijl je heel bewust tegen jezelf zegt 'Zo wil ik zijn', opdat je dat gevoel beter verankert.


Het is bijzonder effectief je te omgeven met specifieke vakantieluchtjes. Basilicumplantjes zijn snel gekocht, overheerlijke streekproducten vaak mee te nemen in de bagage en bouillabaisse kunt u natuurlijk thuis ook eens maken. En vergeet dat heerlijk Singaporees hapje niet, dat je in een overmoedige bui, beloofde te maken voor je vrienden!


Geurherinneringen


Geur heeft geheugentechnisch een meerwaarde boven beeld of geluid. Geur kan razendsnel 'filmpjes' uit het verleden opdiepen uit ons geheugen met de bijbehorende emotionele lading. Uiteraard is een geheugenprikkel effectiever naarmate ze unieker is voor de gebeurtenis. Zelfs als geuren geen sweet memories meer oproepen, kunnen zuiderse geuren echter nog altijd wonderen doen voor je humeur. Zo maakt rozemarijngeur alerter en verzacht lavendel gevoelens van agressie en depressie. Dus neem een lavendelbad als uw eerste werkdag frustrerend was.


Muziek als sfeermaker


Als er iets is wat je onmiddellijk in een vakantiemood brengt, is het wel muziek. Snuffel eens in de rekken van de wereldmuziek en laat je verrassen door chants uit Tibet of een Braziliaanse salsa. Klassiekers als The Gypsy Kings of Buena Vista Social Club.Vergroen je omgeving


Na een vakantie op het platteland voel je je goed in je vel. Geen wonder want groen maakt ons meer ontspannen, gezonder en creatiever. Gebruik die vaststelling en maak uw dagelijks leven deze herfst wat groener. Zoek een groene route naar uw werk, ga lunchwandelen in een park of koop een varen voor op je bureau. Heb je geen groene vingers dan zijn er aanwijzingen dat onze brein zich laat foppen door plastic planten!Hou gezonde vakantiegewoontes vast


Veel mensen ondernemen enkel tijdens de vakantiemaanden bewegingsactiviteiten in de buitenlucht. Bij je terugkeer zullen het waarschijnlijk geen dagtochten of bergbeklimmingen meer zijn maar met wat creativiteit kan je meer  buitenactiviteiten doen als is het maar een wandeling tijdens je lunchpauze. Ga ook als het wat kouder is gewoon lekker naar buiten. Je kunt in september vaak nog makkelijk buiten zitten met een dekentje, dan pik je toch nog een paar zonnestraaltjes mee!


Wanneer je op vakantie bent doe je constant uitstapjes. Waarom zou je dat niet doen als je thuis bent? Er zijn in de buurt nog genoeg dingen te ontdekken. Ga in het weekend eens naar een museum, een rondleiding in een lokale boerderij of een cultureel evenement.


Tijdens vakanties wordt er langer samen getafeld maar het is beslist ook iets waarmee je het dagelijkse leven een kwaliteitsimpuls kan geven. Tussen de drukte door samen rustig aan tafel voor een heerlijk maal en om bij te praten. Vertraag je tempo, schakel mentaal terug.  Neem ook de tijd om te ontbijten, ook tijdens werkdagen. Het bevordert immers je werkgeheugen en je concentratie.


Beviel de siësta je deze zomer goed, ga er dan vooral mee door. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een middagdutje wonderen doet mede omdat het niveau van stresshormonen daalt.  Zelfs op het werk is een power nap met enige goede wil mogelijk.Organiseer een midsummer afterparty


Niets is leuker dan aan de vooravond van je werk-of schooljaar je vrienden nog eens allemaal samen te roepen voor een informele party.  Hou de organisatie eenvoudig met wat cocktails, kleine hapjes en schalen vol tropisch fruit en improviseer. Maak van je tuin of woonkamer een beachbar en zorg voor een lounge sfeertje. Met wat leuke muziek voor de dansers onder de genodigden kan de party niet meer stuk.


 


Plan een nieuwe vakantie of rustperiode in !


Je kan constant blijven hangen bij je oude vakantie, maar straks krijg je nog heimwee. Durf alvast actief dromen van een nieuwe bestemming of een vakantiemissie. Het verlangen naar zo'n moment is minstens even belangrijk als de belevenis an sich.


Anderzijds is het contraproductief als u leeft van vakantie naar vakantiemoment. Hierdoor mis je ook veel kwaliteitsmomenten doorheen de dag en de week.  Ook in het najaar  zijn er op je vrije dagen genoeg leuke dingen te doen. Plan lange weekends of een minivakantie in zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Misschien een stedentrip of gewoon een dagje naar zee.Keer stapsgewijs terug naar je werk


Maak de overgang tussen vakantie en werkend leven minder abrupt. Ga niet op een maandag weer aan de slag maar op een donderdag of vrijdag. We weten dat het uitgeruste en ontspannen gevoel bij de meeste werknemers binnen een week na de vakantie alweer verdwenen is, maar men heeft ontdekt dat het langer aanhoudt als de eerste werkweek kort is.


Draai na uw terugkeer nog een tijdje kortere werkdagen. Offer nog een paar extra vakantieuurtjes op om nog een week lang uitgebreid te ontbijten, ochtendbaantjes trekken in het buitenzwembad of om nog een half uurtje een kopje koffie te drinken in je tuin.


Gun jezelf de eerste dagen op de werkvloer sowieso een trager tempo. Ga niet meteen in vijfde versnelling om alle achterstallig onderhoud weg te werken. Laat je out of office reply nog een dag of wat aan.  Dit geeft je de gelegenheid je mails rustig te overlopen en vast te stellen dat je op veel dingen helemaal niet hoeft te reageren. Trouwens in een vakantieperiode moeten afzenders en gewoon niet van uitgaan dat hun mails gelezen worden. Als iets belangrijk was, word je er heus wel opnieuw aan herinnerd.  Maar wees transparant en laat een automatisch antwoord achter in de trant van: 'Van 1 tot 21 juli zal ik geen berichten lezen en beantwoorden. Vanaf 23 juli ben ik weer beschikbaar voor uw actuele mails'.  Gooi de stapels ongelezen kranten onmiddellijk bij het oude papier. Als je belangrijke info gemist hebt, haal je het zo terug op via internet.Schrap slechte gewoontes


Vakantie haalt u uit uw routine. Gebruik de onwennigheid die dat bij u terugkeer oplevert eens om ingesleten gewoontes kritisch te evalueren. Waarom komt er elke avond wijn op tafel? Moet u elke dag een was draaien? Kunnen u kinderen niet zelf hun brooddoos maken? Ook op het werk doet u dingen die niet nodig zijn of zelfs contraproductief. Welke klussen kunt u laten liggen zonder dat het radarwerk vastloopt? Schrap ze en gebruik de tijd die u zo wint voor iets deugddoend nieuw. Een power walk tijdens je lunchpauze?Stop het multitasken


Elke vorm van multitasken moet je trachten te schrappen. Mails lezen tijdens het telefoneren, sms'en vanonder de vergadertafel, weekmenu's bedenken tijdens de yogales: "Stop ermee!" Het voelt misschien efficiënt, maar onderzoek heeft aangetoond dat je door het switchen waarmee multitasking gepaard gaat, uiteindelijk aan elke taak afzonderlijk juist meer tijd kwijt bent en bovendien vreet het energie.Vertraag je ritme


Schakel doorheen je dag bewuster van vijfde versnelling over vierde naar derde. Sta regelmatig stil en plan niet steeds vooruit alsof je gejaagd bent door de wind. Blokkeer je agenda alvast voor een avondje sauna of las een lang weekend in waarin je heerlijk kan cocoonen. Laat je lazy sundag al beginnen vanaf vrijdagavond.Steek een dwarsligger op zak


Je kent ze ongetwijfeld die zakformaatversie van een aantal boeken.  Zo handig voor op reis maar nog leuker om er enkele te ontlenen bij de plaatselijke bibliotheek en ze in je werktas te stoppen voor onderweg of voor tijdens een break.  Instant vakantiegevoel in je binnenzak (tip van Ann T.)


Lees:"Weg met je vakantiedip! 50 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden"

van Wim Gramsma (2012). Een heerlijk boek om op je terugreis of onmiddellijk na je thuiskomst te lezen! (tip van Nathalie W.)


Organiseer een thema-avond


Dat kan gaan van een Europese bestemming tot een meer exotische bestemming. Dek je tafel met een rood-wit kleed, zet een CD op van Eros Ramazzotti en je bent helemaal klaar voor een avondje Italiaans. Haal de wok en de eetstokjes boven, grasduin in je Aziatische kookboek en tover je woonkamer om in een Chinees restaurant. Pas je kleding aan, decoreer je huis en hang vakantiefoto's op.  (tip van Nathalie W.)

 


Heb je nog leuke, waardevolle tips om je vakantiegevoel langer vast te houden, laat het me zeker weten dan vullen we deze lijst samen verder aan.