Soulmates

Patricia Meyntjens

Levenswijzer: Soulmates


Zoek jij nog een Soulmate?


Zoekertje: eenzaam hart op zoek naar de ultieme soulmate

Man in een bar: 'Ik kom hier wekelijks maar heb mijn soulmate nog niet gevonden'

Vrouw van 45: 'Mijn man is een rots in de branding maar hij is mijn soulmate niet, ik voel een gemis in mijn leven'

Hoogopgeleide man: 'Een seksmate (FWB) zie ik wel zitten, een soulmate bestaat enkel in de film'


Onze ultieme fantasie…


Sinds mensenheugenis vertellen minnestrelen, filosofen en minnaars over de volmaakte liefde. Van een soulmate verwacht je die ultieme liefde. De perfecte partner of vriend(in)  die van je houdt, je problemen oplost, je aanvaardt zoals je bent en je meeneemt naar het paradijs. Je leest boeken en gaat naar workshops over hoe jij je perfecte soulmate kan ontmoeten. Het moet voelen alsof je elkaar al eerder hebt ontmoet; het ‘thuiskom-gevoel’. Je droomt over elkaars gedachten kunnen lezen en elkaar helemaal begrijpen; de 'twee-eenheid'. We fantaseren allemaal van die ene, echte én ware 'ontmoeting'! 


Geef bovenstaande fantasie op! Een soulmate is geen ideale liefde in bovenstaande enge betekenis. Alleen het ego vraagt om perfectie en geen enkel ego kan ooit perfect zijn voor een ander ego. Voor het tegenkomen van een soulmate én er ook zelf een te zijn, kan je geen script schrijven. Het komt niet zoals je het verwacht en ook niet op het moment dat je het verwacht.


Herken de verschillen


In een gewone relatie is de levenspartner een soort ‘klassieke reisgenoot’. Er is een vrij conventionele band die heel vaak rustig en comfortabel is om mee te leven. Meestal kunnen beide partners in hun comfortzone blijven.


De term soulmate (zielsverwant) verwijst naar een man of vrouw, volwassene of kind met wie men een (diepe) verwantschap, aantrekkingskracht of polariteit ervaart op het gebied van vriendschap, werkrelatie, geaardheid, liefde, intimiteit, seksualiteit of spiritualiteit. Een soulmate kan een kennis, vriend, familielid zijn of een persoon die je in je leven tegenkomt. Hij of zij biedt jou ervaringen die nodig zijn voor je verdere ontwikkeling. Helaas durven de meeste mensen die verwantschap enkel (h)erkennen in liefdesrelaties.

De meest zuivere, krachtige en langdurige vorm van soulmates zijn de tweelingzielen. Waar de soulmate wel eens een tijdelijk karakter kan hebben is de tweelingziel duurzamer en meer transcendent.




Ben je klaar om je soulmate te ontmoeten?


Je moet er klaar voor zijn, anders herken je de soulmate nog niet wanneer hij of zij tegenover je aan een koffietafeltje zit of aan de deur klopt. Wanneer je er niet klaar voor bent of niet bereid toe bent, excuseer je je voortijdig, sta je op van tafel of heb je het te druk met  rondkijken naar opportuniteiten. Als de ego’s hier de overhand hebben, zal de echte ontmoeting niet plaatsvinden.


De soulmate is geheel volgens plan gearriveerd maar je bent nog niet zover, je hart is nog niet open genoeg. Je ogen verwachten iemand in een ander gedaante of vorm. Je bent niet flexibel. Je hebt je beelden van wie je denkt dat de soulmate zal zijn nog niet opgegeven.


Wanneer je er klaar voor bent, herken je de soulmate zelfs al is die zwaar vermomd. Wiens hart open is, kun je niet voor de gek houden. Je kan verder kijken dan uiterlijke schijn en ziet wat achter het masker zit. Je bent op allerlei subtiele signalen afgestemd en geeft geduldig de dingen de ruimte zich langs natuurlijke weg te ontwikkelen. Er is geen sprake van haast of dwang. Wat doet een dag of twee er toe wanneer je jarenlang op deze ontmoeting hebt gewacht? Wat doet een extra week, een maand of zelfs een jaar er dan nog toe als je kan thuiskomen van lange omzwervingen? Wat maakt het uit of de ogen van de soulmate groen zijn in plaats van bruin of dat de lengte en de rondingen wat minder imposant zijn dan verwacht. Eén ding is zeker; hij of zij heeft innerlijk iets wat zo intens vertrouwd en aangenaam is, het 'thuiskom-gevoel', dat het bijna eng wordt. Anderen kunnen je buitenkant en ego raken, maar de soulmate raakt je ziel, je essentie.


“Als de leerling bereid is, zal de meester(es) verschijnen”


Wat gebeurt er als je roept op je soulmate?


Jouw soulmate is geen geschenk dat je zelf uitkiest en morgen met de pakketjesdienst wordt geleverd. Je moet het verlangen ernaar boven alle andere verlangens stellen en geduld hebben. De soulmate zal slechts aanbellen bij iemand die zichzelf kent en geleerd heeft van zichzelf te houden. Het is  iemand die jou werkelijk ziet, vandaar ook de gevoelens van herkenning, het op dezelfde golflengte zitten en het thuis voelen bij elkaar.


“Heb jezelf lief en neem jezelf serieus dan duurt het niet lang meer of je hoort voetstappen naderen”

(P. Ferrini)



“Je moet eerst iets dromen voor het werkelijkheid wordt.

Een droom is  een gids  in het wakende leven. Het is als een kompas.

Hij houdt je tijdens je omzwervingen op koers”

(P. Meyntjens)



Je soulmate is de persoon die van je houdt (op één of meerdere gebieden van vriendschap, werkrelatie, intimiteit, seksualiteit, waarden of spiritualiteit) maar is ook de ideale persoon die jou spiegelt. Het  is de persoon die je op dit moment aantrekt en nodig hebt om verder te kunnen groeien. Die jouw spiegel kan zijn naar een vervullende spirituele of (liefdes)relatie. De soulmate stelt je in staat jezelf beter te leren kennen, ook al is die ervaring niet prettig of positief.  De soulmate waarop je roept, is niet altijd zo zachtaardig als je verwacht. Het is iemand die jou spiegelt welke delen in jezelf nog onbewust zijn en waar jij kunt groeien. Dat kunnen beperkende overtuigingen over jezelf zijn, angsten, onzekerheden, maar ook pijnlijke gevoelens over dingen die je in het verleden hebt meegemaakt, die je niet meer wilt voelen en die je hebt weggestopt ; je schaduwkant.















Je bent je zelf meestal niet bewust van wat in je schaduwkant staat tot je iemand tegenkomt die iets zegt of iets doet wat jou intens raakt. De essentie is dat jij je bewust wordt wat je precies voelt en je dan afvraagt waarom je dat voelt. Met die vraag kan je aan de slag. Want hetgeen waar jij je bij een ander zo aan irriteert, is hetgeen wat in jou leeft en wat je niet wil weten. Een onderdeel van jezelf waar je zelf een hekel aan hebt. De ander laat jou feitelijk alleen maar zien wat er in jou aanwezig is en wat gezien wil worden.


De persoon die jou het meest kan raken, is iemand met wie je de meeste verbondenheid en wederkerigheid voelt. Vaak is je grootste ‘vijand’ eigenlijk ook je grootste leermeester! Je soulmate kan je helpen naar je schaduwkant te kijken en biedt gewoon door er te zijn de kans om het ‘juiste’ pad te vinden.


Je bent  voor elkaar een spiegel. Bij beiden wordt iets geraakt (gespiegeld) wat gevoelig ligt en waar je onbewust van was. Tot op dat moment. De ander is vaak onbewust dat er iets gespiegeld wordt en welke gevoelens er in jou loskomen en door en met hem/haar kunnen geheeld worden. Je krijgt een kans om je echte zelf weer tevoorschijn te halen. Spiegelen is iets heel liefdevols en het meest waardevolle cadeau voor de ontvanger.

Het doel van een ontmoeting met een soulmate, hoe kortstondig ook, is de voorbereiding op je spirituele groei. Die groei zal je in staat stellen om jezelf te bevrijden van emotionele afhankelijkheid, gedragingen en beperkende overtuigingen van ‘de liefde’.


“Soulmates aren’t the ones who make you happiest, no.

They’re instead the ones who make you feel the most”

 (Victoria Erickson)



Je voorbereiden op onontkoombare intensiteit


Vooraleer je de ultieme soulmate kan vinden, zullen jullie beiden moeten rijpen en verfijnen. Je moet beiden autonoom en heel kunnen zijn. Blokkades die liefde in je hart in de weg staan, moeten worden losgelaten. Slechts dan kan je elkaar écht ontmoeten.

 

Je kan geen neen zeggen tegen een open deur wanneer je soulmate aan de andere kant van de drempel staat. Je kunt niet niet over de drempel. Een liefde van mindere orde zou je nog van de hand kunnen wijzen, maar aan een polariteit van deze intensiteit ontkom je niet. Het omvat je en neemt je in bezit. Je kunt je er niet los van maken. Zodra je hart ervoor openstaat, is de aantrekkingskracht, nieuwsgierigheid en herkenning zo groot, dat niets je bij elkaar vandaan kan houden.

 

“Some people come into our lives and touch our heart so deeply that we will never be the same again”



Aantrekkingskracht én onrust


Soulmates ervaren sterke gevoelens voor elkaar, een grote mentale en/of fysieke aantrekkingskracht en nieuwgierigheid. Die aantrekkingskracht is er niet voor niets, het zet aan tot het aangaan van je leer- en groeiproces. Zonder die aantrekkingskracht zou je voorbij lopen aan die lessen en verandert er niets in je leven. Die aantrekking kan ook confronterend of verwarrend zijn. Aan de ene kant voel je een verlangen om bij iemand te zijn, aan de andere kant voel je ook angst en voel je je beperkingen en wil je helemaal niet bij hem of haar zijn. Haalt hij of zij nou het beste in jou naar boven, of het slechtste? Het zet je leven op zijn kop en dat kan pijnlijk zijn.


Ontkennen dat er iets is of afleiding zoeken (in eten, alcohol, seks of andere verslavingen) om de emoties niet te voelen zal niet werken. Hoe meer je ervoor wegloopt, hoe sterker de emoties zullen worden en hoe meer situaties er zullen komen die jou triggeren (Kijk je demonen in de ogen). De angst en weerstand gaan echt niet weg. Ze willen je iets vertellen. Er valt immers nog iets te leren…


Gevoelens toelaten, laat staan delen met de ander is één van de moeilijkste dingen. Toch ligt daar dé toegangspoort voor bewustwording en open communicatie met elkaar.

Durf je in de spiegel te kijken? Durf je te voelen wat in jouw schaduw staat? Durf je de verantwoordelijkheid te nemen daar zelf iets mee te doen? Kun je door het gedrag van iemand heen kijken en zien dat elke persoon een schaduw heeft en misschien moeite met iets kan hebben? Kun je elkaar daar de ruimte voor geven? 


In elke relatie raak je elkaar in je tere plekken en komen verwondingen bovendrijven die genezen dienen te worden. Elke partner heeft een donkere kant die hij of zij aan het integreren is. Soms zie je dat je partner in de greep van de angst is. Dat zijn de momenten waarop je vaardigheden essentieel zijn als je wilt dat jullie relatie deze stormen en beproevingen doorstaat.  


“Until we have seen someone’s darkness we don’t really know who they are.

Until we have forgiven someone’s darkness we don’t really know what love is”

(Marianne Williamson)



Wellicht ligt hier één van de reden dat je je soulmate maar zelden op jonge leeftijd ontmoet. Je dient de noodzakelijke relationele vaardigheden aangeleerd te hebben voordat je je volledige potentieel kan verwezenlijken. Alleen bedreven, autonome mensen die het individuatieproces goed hebben doorlopen, kunnen een zielsverwantschap doen ontstaan. Als jullie beiden daartoe in staat zijn, en de aantrekkingskracht er nog is kunnen jullie samen verder.


Als de polariteit verdwijnt


Het kan gebeuren dat het niet lukt voor beiden om bewust te ervaren en de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit kan leiden tot ongezonde situaties waar de ene persoon meer investeert in de relatie dan de ander. In zo’n geval is het beter elkaar los te laten en de eigen weg te gaan.

Een voorbeeld: Het is moeilijk seksuele interactie te hebben met iemand die niet in zijn of haar hart is. Je behoefte aan intimiteit en verbondenheid is sterk aanwezig. Je kan je partner niet werktuigelijk, ongeïnspireerd aanraken. Alles wat minder is is onbevredigend.


Toch zijn er maar weinig mensen die jouw vibraties en energie voelen en het gebeurt niet elke dag dat je je kan verbinden met iemand die dat wel doet. Je hebt er geduld en vastberadenheid voor nodig. Wanneer je consequent de verleiding weerstaat genoegen te nemen met minder dan wat jij zelf bereid bent te delen, zal de liefdesenergie in je binnenste je soulmate naar je toe gaan trekken.


Het kan echter ook zijn dat, zodra jullie bewust zijn van elkaar beperkingen, de aantrekkingskracht weg is. Wees daar ook open en eerlijk over naar elkaar en rond het goed af. Begrijp de dingen die je geleerd hebt, heel jezelf en zet een stap verder. Zo voorkom je dat je weer iemand aantrekt waarmee je hetzelfde gaat ervaren.


Het is niet per definitie zo dat soulmates in een liefdesrelatie zullen belanden. In sommige gevallen zal er enkel een ontmoeting geweest zijn waarbij beiden wakker geschud werden en hun pad van heling ingaan. Het is zelfs zo, dat op het moment dat je geheeld bent en je volkomen compleet voelt in jouw energie, het verlangen om de ander in je leven te willen hebben, verdwijnt. Het verlangen is er altijd geweest omdat je nog een deel van jezelf mistte. Als men uiteindelijk toch in een relatievorm samen blijft, is het niet omdat het nodig is, maar zuiver omdat het de kers op de taart is. Niet meer omdat de ander het beste in je naar boven kan halen, want dat kan je nu zelf. Alles wat je nodig hebt (ook de liefde) zit in jezelf (Jan Geurtz).


Welke extra dimensie hebben tweelingzielen?


Soulmates die in je leven komen voor je mentale groei kunnen blijvertjes zijn maar hebben vaker een thematische transitierol als leermeester. Tweelingzielen hebben een ultieme spirituele verbinding waardoor de ontmoeting met elkaar eerder een eindbestemming is. (Pressman & Joudry)  Ze hebben een hartsverbinding waardoor het fysiek bij elkaar zijn zelfs niet altijd noodzakelijk is.  Ze accepteren dat ze een diepe onvoorwaardelijke liefde voor de ander voelen, ook al worstelen ze nog met allerlei aardse beperkingen (leeftijdsverschil, raciaal, geloof, huwelijk, dood,…) of andere overtuigingen dan zullen ze door hun hartsverbinding voelen dat de ander als het ware ‘naast hen loopt’. En ze beseffen dat ze vaak niet meer verlangen dan dat. Het streven naar deze ultieme transcendentie  zou veel mensen uit hun eenzaamheid en rouw kunnen bevrijden.


Work in progress


Een relatie van welke aard ook is een vuurproef waar je sterker van wordt en die je vermogen tot samenzijn vergroot. Er zijn er maar weinigen onder ons die hun soulmate al op jonge leeftijd ontmoeten. Doorheen de tijd ben je je immers bewust geworden van wie je werkelijk bent. Je moet telkens opnieuw leren vertrouwen, bereid zijn je afzonderlijke huid af te stropen en zelfzuchtige verlangens te overstijgen. Wanneer je ondanks verraad en teleurstellingen je hart open kunt houden, wanneer je kunt leren anderen hun misstappen te vergeven, kom je flexibeler en met meer veerkracht tevoorschijn, minder egocentrisch en koppig.


Je zal de moed moeten hebben naakt en kwetsbaar tegenover elkaar te staan. Je hoeft alleen maar bereid te zijn om te accepteren, om wat op te rekken als je juist samenkrimpt en te erkennen dat het pijn doet als je verdriet hebt. Je hoeft niets op te offeren. Je geeft je zonder je druk te maken of je iets terug zal krijgen. De soulmate speelt in op je behoeften en jij speelt in op de zijne of hare. Het is willen leven om meer te kunnen geven dan krijgen, meer te beminnen dan bemind te worden. Ons mededogen opent een deur naar een oeroude plek; wanneer we er binnenkomen weten we dat het niet voor het eerst is. We weten dat het tijd is om de reis waar we lang geleden (samen) aan begonnen zijn, verder te zetten.


Veel soulmates zijn hun leven lang gelukkig met elkaar. Wanneer er toch een einde komt aan de liefde en men elkaar de ruimte geeft om nieuwe ervaringen op te doen zul je vaak zien dat een volgende soulmate op je pad eentje is die dieper met je resoneert, die qua trilling dichter bij de jouwe ligt. Op naar een volgende laag die afgepeld mag worden.


Paul Ferrini drukt het als volgt uit: “Elke partner met wie je danst, leert je iets en brengt een geschenk met zich mee: een geschenk van een nieuwe verbondenheid. Via elke partner raak je aan wat samen met een andere mens mogelijk is. In die zin is een soulmate niet slechts één persoon, maar een werk in uitvoering. Elke geliefde of soulmate die je hebt, bereidt je voor op je ontmoeting met dé Geliefde. Ze brengen allemaal een les en een geschenk met zich mee. En ze maken allemaal plaats voor een ander, die nog een indringender geschenk en een nog aansprekender les met zich meebrengt. Het is een ontwikkelingsweg met voortschrijdend inzicht. Vaak ben je de cirkel rond en weer helemaal terug bij af, om een les te leren die je eerder niet onder de knie kreeg.

Naarmate je leert jezelf serieus te nemen en te respecteren, trek je partners aan die je voor de uitdaging stellen je nog meer bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Geleidelijk open je je hart voor de mogelijkheid van intimiteit op de diverse niveaus van vriendschap, intimiteit, liefde, seksualiteit en spiritualiteit. Dan is je liefde niet langer een tijdelijke affaire, maar Liefde. Het is niet alleen een geschenk maar ook een verantwoordelijkheid.”



Reflectie


De zoektocht naar de soulmate, naar de volmaakte twee-eenheid, is in werkelijkheid de zoektocht naar volledigheid, naar de mogelijkheid om uit te groeien tot de betere, mooiere, wijzere versie van jezelf. 'Je wordt pas mens in het gelaat van de andere' (Levinas) kunnen we ook verstaan als 'Je wordt écht mens dankzij de spiegel van de andere'.


Dankzij je soulmate leer je ook begrijpen waarom je bepaalde liefdes in uw leven naar u toetrekt (Smedley) en waarom zelfs het moeilijkste huwelijk, waarin je de partner niet ervaart als soulmate, een springplank kan zijn naar die 'volmaakte' liefde waar u naar zocht. 'De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen' (Proust).




Meer lezen:


Byron, Katie. (2017). Ik heb je liefde nodig, is dat waar? Amsterdam: De Boekerij bv.

Ferrini, P. (2011). Vind je soulmate. Thuiskomen in liefde. AnkhHermes.

Geurtz, J. (2014). Verslaafd aan liefde. De weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties. Ambo/Anthos.

Geurtz, J; (2014). Bevrijd door liefde. Praktijkboek voor zelfacceptatie en geluk in relaties. Ambo/Anthos.

Pressman, M., & Joudry, P. (2018). Tweelingzielen. Vind je ware spirituele partner. Ankhhermes.

Smedley, J. (2015). Soulmates herkennen en aantrekken. Deltas.