Relatieboost

Patricia Meyntjens

Levenswijzer : Relatieboost


20 manieren om je relatie te versterken


Momenten met je partner, maken je niet alleen gelukkiger, ze versterken ook de relatie in moeilijkere tijden.

Is de intimiteit in jouw relatie een beetje verdwenen?

Laat de moed niet zakken en onderneem actie.

Onderstaande tips helpen je alvast op weg.

 

Stel vragen


Relatietherapeuten zijn het erover eens dat veel problemen bij koppels ontstaan door gebrek aan communicatie. Praat je wel met je partner, maar meestal over de kinderen, geld of het feit dat de hond ziek was deze ochtend,... dan is het tijd om het roer om te draaien. Vraag je partner waar hij mee bezig is geweest de afgelopen dagen : wat heeft hem bezig gehouden, hoe denkt hij over een bepaald feit, hoe voelt zij zich, wat heeft de dag haar ‘gebracht’,…? Neem de tijd om op een aangename en transparante manier je partner deelgenoot te maken van je ervaringen en visies. Elkaar blijvend leren kennen is een levenswerk…

 

Chat tussen de lakens


Er is iets magisch aan fluisteren in bed. Samen gezellig onder de lakens kruipen, biedt op zich al intimiteit. Maar als daar verder niets gebeurt, geeft dat vaak een gevoel van ‘alleen met twee’.  Verander de routine door voortaan wat "quality time" in bed door te brengen, zelfs al is het louter om te babbelen.

Dat betekent ook dat TV en kinderen even uit de kamer worden verbannen en dat jullie op hetzelfde tijdstip naar bed gaan (vb. voor enkele nachten per week) en/of een ochtend hebben dat jullie niet onmiddellijk uit bed hoeven te springen. Eens de emotionele intimiteit hersteld is, zal op het seksueel vlak ook een pak leuker worden.


Geef een compliment


Het is gemakkelijk om kritiek te geven en te klagen, maar te veel negativiteit kan zelfs de sterkste relaties breken. Studies tonen aan dat 7 positieve commentaren nodig zijn om 1 negatieve uitspraak goed te maken.

Iedereen voelt zich graag geliefd en geapprecieerd, en een onverwacht maar gemeend compliment kan dan heel wat effect hebben. Heeft hij gespierde armen? Hou je ervan hoe ze lacht? Door je op de positieve punten te focussen, schep je vertrouwen en groeit de intimiteit in je relatie opnieuw aan.


De kracht van aanraken


Goede communicatie is meer dan alleen maar praten. Een knuffel aan het einde van een moeilijke dag of een bemoedigende kneep in de hand kan zoveel betekenen. Valt het je op dat jullie elkaar maar weinig aanraken? Dan wordt het tijd om daar iets aan te veranderen! Geef handen wanneer jullie op stap gaan, buiten op straat of op weg naar een restaurant. Is seks al een tijd van de agenda verdwenen? Kleine aanrakingen kunnen het fysiek contact weer helpen opbouwen. Seksualiteit die jullie écht verbindt en bevredigt, vertoont emotionele openheid, ontvankelijkheid, tedere aanraking en erotische verkenning. Veilige emotionele verbondenheid leidt het ene moment tot speelse en tedere en het andere moment vurige en erotische aanraking.


Daag elkaar fysiek uit


Ga samen een uitdaging aan. Daag elkaar uit om samen te sporten.  Doe eens mee aan een loopwedstrijd of beklim samen die fantastische berg. Het worden ongetwijfeld een memorabele topervaring. Verhoog jullie gezondheidsindex door samen een project gezonde voeding op het programma te zetten. Dit gezamenlijk project en de gedeelde ervaringen zullen jullie fysiek beter doen voelen en de verbondenheid verhogen. 


Kussen


Koppels die elke dag kussen, blijven langer bij elkaar. Soms is kussen zelfs intiemer dan seks. Kussen is een heel exclusief en teder gebaar waarin heel veel verschillende emoties kunnen worden uitgedrukt van plagerig, over verkennend naar verlangend en overgave tot pure passie. Je kunt veel te weet komen over de manier waarop je partner de liefde wil bedrijven door de manier waarop er wordt gekust.

Relatietherapeuten zeggen dat stoppen met kussen een voorbode kan zijn voor het verdwijnen van de seks. Verras je partner dus de volgende keer als je hem/haar ziet met een dikke zoen!


Watersport


Bij veel koppels verdwijnt de intimiteit een beetje wanneer ze aan kinderen beginnen. Na de zwangerschap slaan vaak  vermoeidheid, gebrek aan zelfvertrouwen en monotonie toe. Tevens moeten jullie je aanpassen aan de nieuwe rollen als ouder. Naarmate de kinderen ouder worden, kan er ook een gebrek aan privacy ontstaan.

Kun je de kinderen niet uit jullie bed houden, doe dan misschien de deur op slot en neem regelmatig samen een douche of een lekker bad als  ze slapen.Maak er jullie ultieme badritueel van met een lekker geurtje en een natje en droogje.


Probeer eens iets nieuws


Soms is de adrenaline die je ooit voelde gewoon niet meer aanwezig.Dat wil niet zeggen dat de opwinding niet kan terugkomen.

Ontsnap aan je dagelijkse routine en doe eens iets nieuws: neem salsalessen, boek een ballonvlucht, schrijf je samen in voor een acteercursus, ... Stap uit je comfortzone. Een nieuwe ervaring delen, zal jullie dichter bij elkaar brengen en geeft jullie stof om over iets nieuws te praten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.


Opnieuw positieve spanning


Trek er eens een dag op uit om allerlei spannende dingen te doen die het bloed door je aderen doen stromen. Dat is goed voor je relatie! Als je iets angstaanjagends doet, reageert het lichaam met een stijging van adrenaline.  Die toename voelt net zo als de hormonen wanneer we verliefd zijn. Een ritje op een rollercoaster,  een moeilijke bergbeklimming, skydiving, autoracen of samen naar een triller kijken, ... Het kan je spannende momenten opleveren!


Weg van alles


Zelfs sterke relaties kunnen bekoelen als je niet op zoek gaat naar nieuwe manieren om van elkaars gezelschap te genieten.

De snelste manier voor verandering is een kleine break uit het dagdagelijkse leven.  Bevrijd je even van je weekendverplichtingen en meld je afwezig voor de buitenwereld.Blijf het ganse weekend lekker thuis met z’n twee en doe alles waar jullie al lang van droomden.  Cocooning is nog steeds hip!  Of andersom, bezoek een ander land en snuif nieuwe culturen op.  Is reizen te ver gegrepen voor jullie? Ga dan eens kamperen. Frisse lucht, back tot basics, wat zon op je huid doen jullie helemaal hernieuwd voelen.


Verras elkaar


De meesten onder ons ervaren het als vanzelfsprekend dat een relatie mettertijd verandert. Maar dat is geen reden om alles zomaar op zijn beloop te laten.  Verras je partner eens met tickets voor een concert waar hij/zij dol op is en verstop ze ergens. Zorg voor een onverwachte opsteker ; kom wat vroeger thuis en maak alvast iets lekkers klaar. Of bind een blinddoek om en rij naar een mooi plekje voor  een romantische picknick. Of tover plots die CD tevoorschijn waar hij al zo lang naar op zoek was. Spontaniteit en verrassingen zijn natuurlijke afrodisiaca.


Ga voor een gezamenlijk project


We zijn enorm druk met onze eigen bezigheden en verantwoordelijkheden. Het gevaar dreigt dat we elkaar nog enkel tegenkomen ieder op weg naar de volgende individuele activiteit.Gepassioneerd dromen, inplannen en werken aan een gezamenlijk project kan massa’s ongekende energie genereren.Dromen jullie van een wereldreis, verbouwen jullie graag het huis,  schilderen jullie samen de babykamer of willen jullie de tuin heraanleggen tot een knusse tuin van Eden,…. Dan zijn jullie vanaf vandaag de teamplayers.


Wakker oude passies opnieuw aan


Wat deed je vroeger zo geweldig voelen?  Herontdek je passies en interesses van toen je single was en beleef ze nu met z'n tweeën. Stel om de beurt een activiteit voor en spreek op voorhand af dat jullie beide moeite zullen doen om positief mee te doen. Want het kan ook zijn dat je iets moet doen, waar je normaal geen initiatief voor zou nemen of waar je een beetje angst voor  hebt.


Opnieuw vrienden


Weet je nog dat jullie uren aan de telefoon hingen, een mop deelden bij een glas wijn, elkaar plagende sms’jes stuurden... Jullie waren ooit echte vrienden (en lovers), dus probeer je te herinneren wat je zo fijn vond aan je partner. Duik terug in je herinneringen en neem opnieuw de tijd om deze dingen te doen. Alleen zo groeien jullie weer naar elkaar toe en wordt/blijft  je partner je beste en intiemste vriend.  Deze interactie maakt woordeloos aanvoelen mogelijk.


Locatie


Je hebt niet altijd dure outfits, of kinky speelgoedjes nodig om de passie weer te doen oplaaien. Een kleine verandering kan je al een heel eind op weg helpen. Hebben jullie altijd seks op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats?  Probeer eens een andere plek in huis te zoeken. De keuken(tafel),  de badkamer, de trap,... Ga er de volgende keer gewoon voor wanneer jullie je in de stemming voelen, zet het kookvuur maar even af en trek die keukenschort uit !  Ook als de kinderen in de buurt zijn, is het soms belangrijk dat er een speelse lichamelijke interactie  tussen jullie zichtbaar is. Voor hen is het een opsteker dat de intimiteit  tussen jullie goed zit !


Terug naar het begin


Maar weinig koppels blijven even avontuurlijk als in het begin van de relatie. Is het vuur verdwenen? Neem opnieuw de tijd om elkaar te leren kennen. Ga nog eens samen op date, stippel nog eens dat tochtje van weleer uit, wandel nog eens in de branding, stuur flirtterige sms'jes, breng elkaar weer aan het (glim)lachen. Ga er niet vanuit dat je alles over hem/haar weet, maar verken, stel vragen en geniet. (Her)ontdek elkaar en laat elkaar weten hoe bijzonder je dat vindt.  Just take it slow!Een verhaal


Las jij ooit verhaaltjes voor? Voorlezen heeft echt iets intiems - of het nu in bed is,  in de zetel of op een picknickdeken. Leg je eigen boek voor een keer aan de kant en geniet samen van een leuk verhaal. Ben je een poëtisch mens schrijf dan alvast je eigen stukje. Wil je het graag wat pikanter? Ga dan voor een erotische verhaal. De perfecte manier om je fantasieën te delen.


Zielsverwanten met de neuzen in dezelfde richting


Door meer samen te praten en te doen, door elkaars stemmingen af te tasten kom je gemakkelijker op dezelfde golflengte. Ook het kunnen innemen en verdedigen van een gemeenschappelijke standpunt versterkt jullie band. Ga niet halsstarrig op zoek naar de verschillen tussen jullie maar ga aan de slag met de gelijkenissen en zet de neuzen in dezelfde richting. Zo ontstaan er meer van die momenten waarbij je elkaar met een oogopslag verstaat.  Het is een gelukzalig gevoel je soulmate weer tegen te komen.


Speel een spel


Belanden jullie iedere avond in de zetel voor de televisie? Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het schept niet écht een intieme band. Schakel één avond per week de tv eens uit en doe iets anders. Schaken, kaarten of andere spelletjes kunnen ook leuk zijn. De kinderen zullen er dol op zijn en zo gaan jullie op een andere manier met uitdagingen om.  Misschien verzinnen  jullie voor elkaar ook nog  extra ondeugende spelregels...


Lachen is gezond


Ook voor je relatie. Wanneer je lacht, komen er endorfines vrij die je goed doen voelen. Kietel elkaar, hou elkaar voor de gek of kijk samen naar een humoristisch programma. Alles wat jullie aan het lachen maakt, brengt  jullie dichter bij elkaar.  Men plaagt wie men lief heeft !


In de watten


Wie wordt er nu niet graag in de watten gelegd?  Een verwennerij of een kleine massage kan al wonderen doen. Fysiek contact verlicht stress, doet het bloed beter stromen en versterkt dus je immuunsysteem. Wacht niet tot hij/zij in actie komt. Er is niets mis met een schalkse vraag om in de watten te worden gelegd.


Op date


Het klinkt misschien vreemd om seks in je agenda te plannen, maar dat is in sommige gevallen echt nodig. Regel een babysitter  of breng de kinderen naar familie zodat jullie de avond alleen hebben. Of nog beter, boek een nacht in een hotel. Voorbereiding telt!  Een "speciale avond" in jullie agenda, geeft  jullie iets om naar uit te kijken. Ga eens een avondje vreemd met je partner !


Zeg wat je denkt


Gebrek aan intimiteit (of dat nu emotioneel of fysiek is) is vaak een signaal dat er nog andere problemen in jullie relatie zijn. Voel je je boos, teleurgesteld, ... tegenover je partner, dan moet jij de eerste stappen zetten om de situatie op de lossen. Je gevoelens negeren zal alleen maar meer schade aanrichten.

Kies een rustig moment uit en bespreek eerlijk, maar ook vriendelijk  je gevoelens.Soms kunnen problemen binnen de relatie hardnekkig zijn en kan een (relatie) therapeut jullie hierbij extra helpen.