Heb jij de afgelopen weken de alomtegenwoordige reclame “The universe of giving” gezien? Het was een doordachte commerciële slogan maar met een waardevolle, onderliggende morele boodschap. De universele wet van het geven verheffen tot de kunst van geven en ontvangen mag ons niet ontgaan in deze tijd van het jaar, maar laten we in 2025 veel verder kijken dan het materiële geven.
Het geven van hoop, beschikbaar zijn, tijd maken, vertragen, compassie, empathisch luisteren naar anderen en het aanbieden van perspectief zijn diepgaande, zielsverbindende niet-materiële vormen van geven. Dat zijn zegeningen voor zowel gever als ontvanger.
Van Luc Sels en Koen Schoors over Griet Op de Beeck tot Aron Grunberg, allen brengen ons in deze tijd van het jaar een boodschap van hoop, verandering en verbetering in een wereld waar spanningen, dichtbij en veraf, steeds prominenter worden.
De ‘oude wereld’ schudt op zijn grondvesten en in een wereld in verandering houden wij ons uit angst vaak vast aan oude gewoontes. Dwingt een ‘nieuwe wereld’ ons tot verandering of blijven we pogingen ondernemen om de bestaande systemen te optimaliseren? In welke mate hindert het huidige systeem ons bij het inzicht krijgen in de mogelijkheden van een nieuw systeem? Zal verdere innovatie ons leven écht verbeteren? Zetten we hierdoor ongewild individualiteit en nabijheid met anderen op de helling?
We verzinnen van alles in ons leven om doof te blijven voor wat er écht toe doet, wat we écht voelen en wat er écht nodig is. We moeten opnieuw leren luisteren doorheen de misleidende ruis en vervolgens naar de roep van binnenuit; wat Rutger Bregman in zijn boek ‘morele ambitie’ noemt. Sla de hand om de ploeg om je eigen morele ambities in daden om te zetten, anderen ermee te besmetten en zo je morele kring uit te breiden. Of zoals Paulo Coelho zegt ‘De wereld verandert niet door meningen maar door voorbeelden’. Samen kunnen we noodzakelijk veranderingen aan.
Inspireer je omgeving met een gezonde dadendrang en de weg van de hoop.
Ik citeer tot slot graag een stukje uit het gedicht ‘De weg van de hoop’ van Václav Havel dat me de afgelopen weken niet meer heeft losgelaten.
“… Hoop
In deze krachtige betekenis
Is niet hetzelfde als vreugde
Omdat alles goed gaat
Of bereidheid je in te zetten
Voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken
Omdat het goed is,
Niet alleen omdat het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme
Evenmin de overtuiging
Dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
Afgezien van de afloop…”
Ik wens je voor 2025 een overvolle mand hoop, morele ambitie en verbinding toe om te geven én te ontvangen!
Patricia Meyntjens
Alle rechten voorbehouden - Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd - © 2024 - Privacyverklaring