Nieuwjaarsbrief 2019

Patricia Meyntjens

Nieuwjaarsbrief 2019: "Meer grensverleggende durf in 2019"

Dit jaar heb ik  geen plechtstatige Nieuwjaarsbrief met  grote wensen maar een grabbelzak met  durf-opdrachten.

Het leven is aan de durvers”, zeggen we wel eens. Ik denk hierbij niet aan roekeloos durven maar aan de  weloverwogen  moed om uit onze vertrouwde comfortzone te stappen en onze grens te verleggen.  We hebben immers allemaal onze beperkingen als het over durven of moedig zijn gaat. Onderstaand transformeer ik die beperkingen  tot  12 uitdagingen om in 2019 een authentiekere  versie van onszelf neer te zetten.  In al hun eenvoud dragen deze uitdagingen het potentieel in zich  om échte  bruggenbouwers te worden.  Immers het verleggen van onze ‘durf’-grens  werkt als een besmettelijk domino-effect op anderen.

Bij het schrijven van mijn jaarlijkse Nieuwjaarsbrief passeerden in mijn gedachten  tientallen mensen die, vaak zonder het te weten, voetsporen in mijn leven hebben nagelaten.  Ik moedig je als lezer aan om diezelfde gedachteoefening te doen en te kiezen naar wie jij  je durf-grens wilt verleggen.  In eerste instantie moet je de uitdagingen voor jezelf aangaan maar de schitterende surplus is de versterkte verbinding met die ander. 


Ik wens je oprecht veel geluk en een verbindend en gedurfd 2019!


Durf kiezen

Kiezen staat allerminst gelijk aan verliezen. Elke keuze brengt iets nieuws op je pad. Zodra je gekozen hebt,  ga er dan volop voor en sta niet meer stil bij wat er anders had gekund. Hoe scherper je keuzes maakt, hoe meer vrijheid je creëert en hoe helderder de dingen worden. Kiezen is altijd winnen.


Durf eerlijk zijn

“Tell the truth, tell it all, tell it early and tell it yourself “. Deze oneliner is een reflectie waard omdat hij  alles bundelt waar het in crisiscommunicatie om draait. Niets is zo simpel maar ook zo aartsmoeilijk om in de praktijk te brengen. Laat het ons blijvend proberen om onszelf hierin te overstijgen.


Durf kwetsbaar zijn

Jezelf verbinden is best eng maar het is een zekerheid dat je je pas echt kunt verbinden met anderen door jezelf echt te laten zien. Kwetsbaarheid opent deuren, niet die van compassie maar die van oprechtheid.  Je komt sterker en moediger over als je diverse stukjes van jezelf durft bloot te geven.


Durf te voelen

“Ik voel dus ik ben”.  Het is eens wat anders dan de bewering van Descartes ‘Ik denk, dus ik ben’. Een goed leven is een verbonden leven. Via sociale media zoeken velen een vorm van verbinding waar hun brein niet klaar voor is. Verbondenheid werkt pas echt als je dicht bij de ander bent. Een mens heeft nood aan huid-huid-contact. Een tekort aan geborgenheid en intimiteit leidt tot een ongezonder en ongelukkiger leven.  Vertrek in je interacties altijd vanuit je gevoelswereld, zo ontdek je waar je zelf nood aan hebt.   Wees gul met aanrakingen en geef er ook een aan jezelf.


Durf fouten toegeven 

We kunnen er met z’n allen op vooruitgaan als we willen leren om onze eigen fouten in te zien en ons ervoor te excuseren. Probeer je daarentegen fouten uit het zicht te houden of ze voor jezelf te ontkennen, dan verergert en verzuurt de situatie. Durf je mening te veranderen of je opinie bij te stellen. Halsstarrig principieel zijn staat haaks op constructief zijn. Een lach of een oprechte sorry maakt zoveel verschil.


Durf naar de essentie gaan

Je meent jezelf te kennen  zonder je gelaagdheid  echt te kennen.  Soms gaan we niet verder dan de buitenste lagen van de ui.  Pel je ui langzaam af en laat je hierbij helpen door mensen die echt om je geven. Als je aan dat afpellen durft te beginnen kom je al gauw tot jouw essentie. Uit ondervinding  weten we dat een ui  pellen  niet  zonder tranen verloopt, maar het is de enige weg om je te ontdoen van balast.


Durf te vragen 

Hulp vragen is een heikel punt. Als kind heb ik geleerd om in alles mijn plan te trekken en om dingen zelf uit te zoeken. Toch breek ik een lans om hulp te vragen aan mensen die verder staan dan jijzelf. Vraag raad aan je kinderen, aan je collega’s, aan je ouders, neem een goede boekhouder, webbuilder of soms een hulpverlener.  Je verliest vaak heel wat kostbare tijd met het alleen te willen doen.


Durf nieuwsgierig en gretig zijn  

Sta open voor nieuwe ideeën, durf doorvragen, schuif je eigen standpunt even opzij en besef dat het nieuwe idee bij jouw misschien nog even moet rijpen.  Ga met al je zintuigen gretig op zoek naar nieuwe ervaringen en verborgen parels.


Durf kritisch zijn voor jezelf

Ik hou van oprechte zelfrelativering maar ik ben niet vals bescheiden. Ik weet dat ik een goede psychologe ben anders zou ik wel wat anders doen. Door kritisch te zijn maar ook tevreden te zijn over jezelf doof  je de behoefte om een ander onderuit te halen om jezelf belangrijker te voelen. 


Durf traag zijn 

"Traag is mooi en vlug is vluchtig". Neem de tijd om dingen trager en bewuster te doen. Wees ook traag in het vellen van een oordeel of schort het uit respect voor die ander op. Kies ervoor om wat meer in de diepte en voor de diepgang te gaan. Hiervoor moet je vertragen en verstillen.  Tijd speelt niet altijd een rol, het is het resultaat dat telt.


Durf vergeven

Kunnen vergeven is de hoop kunnen laten varen dat het verleden veranderd kan worden.


Durf op tijd komen   

Onlangs werd ik als door een bliksemschicht geraakt door de teleurstelling van een cliënt die ik te lang had laten wachten.  Van thuis uit is me nochtans meegegeven: wat je ook doet, zorg dat je op tijd bent. Een simpele uiterst belangrijke levensles. Op tijd zijn toont respect voor de ander. Als het je een keertje niet lukt, laat dan iets weten. Het leven heeft me intussen iets geleerd over mensen die niet op tijd komen of zelfs helemaal niet komen opdagen. Kennissen laten me hiermee fijntjes weten dat het de moeite niet is en op werkvlak blijkt het meestal slecht samenwerken met laatkomers.  Besef dat je met een mentaliteit van te laat komen  vroeg of laat wordt weggefilterd.

"(Voor) Diegene die ertoe doen, komen (we) op tijd!"Patricia