Liever Positiever

Patricia Meyntjens

Levenswijzer: Liever Positiever


De werkelijkheid kun je niet veranderen maar hoe je erover denkt en wat je ermee doet wel! Dit is de gedachte achter de "omdenktechniek". Het vereist een omschakeling in je hoofd, maar je zal het ervaren; door 'om te denken' wordt je leven meer ontspannen, bereik je vaker je doelen en krijg  je sneller je zin. Je kan van een probleem altijd een mogelijkheid maken. 


We denken vaak in termen van 'Ja-maar'. Ja-maar staat voor onze eigen gedachtengang, die ons belemmert bij veel dingen en kan leiden tot  het zogenaamde 'vastdenken'. Accepteer het feit dat sommige dingen je nu eenmaal overkomen en verander de manier hoe je daarmee omgaat.


Reset your brains


Situaties kunnen soms zo complex zijn, dat het beter is om helemaal niet te handelen, totdat de situatie vanzelf verandert. Zoals bij een hoogoplopende ruzie met een onredelijke vriendin. Laat je niet meeslepen in verwijten over en weer, maar houd de eer aan jezelf. Misschien duurt het weken, maar uiteindelijk benadert ze jou wel weer. En loop je compleet vast in het piekeren over een beslissing? De uitdrukking "er een nachtje over slapen" is er niet voor niets. Op de een of andere manier reset ons brein zich als je even afstand neemt.


Count your blessings !


In plaats van je op te winden over wat niet werkt, kun je beter kijken naar wat wel goed gaat en hoe je dat kunt versterken. Je vriend is misschien niet de meest romantische man en verrast je nooit met een ruiker bloemen of een etentje bij kaarslicht maar hij is wel ontzettend wijs, grappig en eerlijk. Dat is ook goud waard! Doet hij tot je verrassing toch plots iets attents, laat hem dan weten hoe gelukkig je hiermee bent. Als bonus zal hij dan geneigd zijn je vaker te verrassen.


Go for it !


Succes begint waar anderen ophouden. Door in sommige situaties te volharden creëer je nieuwe mogelijkheden voor jezelf. Laat je niet afschepen met een 'Je hoort nog van ons' als je nabelt over je sollicitait en de HR-medewerkster zeg dat ze nog niet zijn toegekomen aan de sollicitatiebrieven.


Think out of the box


Sommige dingen aan jezelf kun je niet veranderen. Aanvaard ze liever en kijk wat je er wel mee kan doen. Als je een creatieve denker bent, durf dan buiten de geijkte lijnen te denken en misschien maak je met jouw originele invalshoek wel het verschil voor jezelf en voor anderen! In creatieve beroepen is out-of-the-box-denken juist een must want zo worden de beste ideeën geboren. Mocht je in je huidige werk niet gewaardeerd worden vanwege je originele hersenspinsels dan wordt het misschien tijd voor een carrièreswitch.


A good deal


Gebruik het verlangen van iemand anders om iets voor elkaar te krijgen. Kan jij je vriendin kaarten bezorgen voor het concert in de Muntschouwburg dan wil zij misschien wel een avondje je kinderen opvangen opdat jij naar het dineetje kan. 


 

Always look at the bright side of life


Door een situatie van de positieve kant te bekijken, kan een 'probleem' zelfs een uitgelezen kans worden. Je kunt in de stress schieten als een boze klant belt dat er iets fout is gegaan met een levering. Maar je kan het ook gebruiken om je teamleader te laten weten hoe adequaat je op zulke telefoontjes weet te reageren en hoe je de klant toch tevreden hebt kunnen stellen. Je kan je tuinfeestje als een mislukking zien als de electriciteit het begeeft maar je kan er kaarsen en fakkels bijhalen en er een onvergetelijke nacht van maken.


Change the rules


Verlopen de dingen niet zoals jij ze voorzien en gewild had, verander dan de spelregels. Immers de winnaar is degene die de rules het beste beheerst. Heeft de schilder de voordeur niet behoorlijk afgewerkt dan betaal je nog niet het volle pond maar wacht je tot hij de finishing touch aanbrengt. Was je van plan een schitterend tapas-buffet te maken voor je vrienden maar zit het je wat tegen, vraag je échte vrienden bij aankomst om even een handje toe te steken zodat iedereen kan schitteren met zijn kookkunsten!


The winner takes it all !


Blij zijn omdat het leven ons goede kaarten heeft gegeven, vergt niet veel levenskunst. Klagen omdat het leven ons geen goede kaarten heeft gegeven, getuigt evenmin van veel levenskunst. Een echt groot speler kan met alle kaarten spelen en vindt plezier in het spel zelf. Hij heeft het niet nodig om te winnen. Wie het nodig heeft om te winnen is geen echte winnaar. Een echte winnaar wint altijd.....


Miss P or Mister P(ositive)


"Het is nooit te laat voor een mooi verleden". Als ervaringen uit het verleden je met kwaadheid, verdriet of schuldgevoelens hebben achtergelaten, accepteer dan NU de beperkingen die de betrokkenen toen hadden. Verplaats je in de ander en accepteer dat de ander, net als jijzelf, al was het op uiterst ongelukkige wijze, alleen maar iets positiefs wilde bereiken. Wees je ervan bewust dat ieder mens op een bepaald moment doet wat hij kan : als hij het beter had kunnen doen, zou hij dat wel hebben gedaan.