Last Update: 29/08/2014 © 2011 • Alle rechten voorbehouden

 

Patricia

Meyntjens

 

 

Psychotherapie

 

 Echtpaarbegeleiding

 

Seksuologie

 

 

 

Aanbod

 

1.   COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

 

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijk bewezen efficiënte behandelingswijze. Mede daarom zal ik  een groot aantal probleemvragen volgens de meest recente (cognitief-) gedragstherapeutische inzichten aanpakken.

De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gevoelens en gedrag op een bepaalde manier verbonden zijn. Je gedachten beïnvloeden je gevoelens en gedrag. Negatieve gedachten zoals ‘Ik ben niks waard’ of ‘Ik kan dat toch niet’ kunnen psychische problemen veroorzaken of versterken.

We gaan samen aan de slag om verandering te brengen in uw denken, voelen en handelen.   Immers CGT is een denk, doe- en leertherapie.

 

2.    INDIVIDUELE PSYCHOTHERAPIE

 

Tijdens de intake-fase en kennismakingsfase beluister en bevraag ik je aanmeldingsklacht. Op die manier breng ik samen met jou het probleem in kaart en kunnen de therapeutische doelstellingen en verwachtingen op korte- en middellange termijn worden geformuleerd.

We evalueren of we dit therapeutisch traject samen zullen afleggen.

Indien nodig kan ook een doorverwijzing worden voorgesteld.

 

Begeleiding en therapie vraagt op regelmatige basis tijd en inzet om bewust na te denken over je gevoelens, je gedachten en je gedrag en dit zowel voor, tijdens als na de therapiesessies.

 

Tijdens het verloop nodigt ik je uit om meer in contact te komen met wat je klachten en problemen voor jou kunnen betekenen, met je mogelijkheden en beperkingen, met je noden en verlangens, met je gedachten en gevoelens,…

 

Doordat je je steeds scherper bewust wordt van jezelf in je omgeving, krijg je de kans om een nieuwe verhouding te leren vinden ten opzichte van je ervaringen, om tot aanvaarding van jezelf en de anderen te komen, om bepaalde ervaringen te verwerken, om te komen tot meer zelfsturing zodat je het gevoel krijgt dat jij je leven weer meer in handen kan nemen, om verantwoordelijk te zijn voor de keuzes die je maakt en om via opdrachten een emotionele en gedragsmatige verandering op gang te brengen.

 

   3.   (ECHT)PAARBEGELEIDING

 

Het verdient de voorkeur de begeleiding samen op te starten. Je wordt als paar samen gehoord om het probleem in kaart te brengen.

 

Het verder verloop van de sessies is afhankelijk van de actuele nood :

1.    jullie komen steeds samen op gesprek

2.    of jullie kiezen ieder voor een voorafgaand individueel gesprek

3.    of er worden eerst individuele sessies voorzien.  Vb.  Om een onderliggende problematiek of een acute decompensatie (depressie, angsten,…) bij (één van) de partners uit te klaren. Er wordt tijd genomen om versterkt aan de paarbegeleiding te starten. Van daar af kunnen jullie  terug samen in begeleiding komen.

 

Voor beide partijen kunnen er opdrachten worden meegegeven, die verschillend zijn of gelijk voor beiden, individueel of samen uit te voeren.

 

 

 

4.    SEKSTHERAPIE

 

Vaak vinden mensen het moeilijk om contact op te nemen met een vraag omtrent seksualiteit.

Als een seksueel probleem een psychische en geen lichamelijke oorzaak heeft, is sekstherapie vaak heilzaam. De therapie bestaat enerzijds uit gesprekken om de problemen te analyseren en seksuele behoeften (en eventueel relatie) beter te leren begrijpen en anderzijds oefeningen voor thuis.

Sekstherapie is niet de enige weg om seksuele problemen aan te pakken. Seksuele problemen kunnen met allerlei factoren samenhangen, vandaar dat relationele of individuele therapie al hulp kan bieden bij seksproblemen. Voor sommige mensen is de combinatie van sekstherapie en relatie- of individuele therapie erg zinvol. Het is van belang dat beide partners deelnemen.

 

De meest voorkomende seksproblemen zijn :   relatieproblemen, opwindings- en orgasmeproblemen (anorgasmie/erectieproblemen), voortijdige zaadlozing, ‘geen zin’ klachten, vaginisme, pijn bij het vrijen, onvrede over/onzekerheid m.b.t. seksuele voorkeur.

                                            

 

 

 

 

 

 

 

   

     

 

Succes moet niet zozeer worden afgemeten aan de positie die je in het leven hebt bereikt, maar aan de obstakels die je hebt overwonnen.

(Booker T. Washington)