Sekstherapie en andere vormen van therapie zijn niet zo duidelijk afgebakend. Dat komt omdat seksuele problemen een niet-seksuele oorzaak kunnen hebben.
Zo kan een man zich voor sekstherapie aanmelden vanwege afnemende seksuele behoefte, maar na enkele gesprekken blijken dat dit komt vanwege een verborgen depressie. In dat geval zal in therapie eerst aandacht worden besteed aan de depressieve gevoelens voordat de 'geen zin klacht' aan bod komt.
Andersom kun je naar een psycholoog gaan voor een niet-seksueel probleem terwijl dit blijkt (mede) te worden veroorzaakt door een seksuele klacht. Een vrouw zoekt bijvoorbeeld hulp omdat ze geen contact durft te leggen met anderen. Na verloop van tijd blijkt dat ze mensen op afstand houdt omdat ze bang is dat die zullen ontdekken dat ze nog nooit "echte seks" heeft gehad vanwege haar vaginisme. In therapie zal dan worden gewerkt aan haar vaginisme en hoe ze hiermee omgaat.
Tijdens de intakefase zullen we samen evalueren wat precies je klacht is en waar onze therapeutische prioriteit naar dient uit te gaan.
Oefeningen
Vaak zal ik u oefeningen voor thuis voorschrijven om de communicatie tussen u en uw partner te bevorderen. Dit kunnen schrijfopdrachten, themaverdieping of lichamelijke oefeningen zijn.
Bijvoorbeeld een focus-streeloefening.
Bij deze techniek ontdekt u het genot in uw eigen lichaam en dat van uw partner enkel door aan te raken en aangeraakt worden en niet door geslachtsgemeenschap.