Vijftig Tinten ALG

Patricia Meyntjens

Psychotherapie - Echtpaarbegeleiding - Seksuologie

Boekenrubriek: Extra Info Vijftig Tinten

 

  • Over de schrijfster en haar successtory
  • Het verhaal

 

 

Over de schrijfster en haar successtory

 

Het pseudoniem E.L. James staat voor Erika Leonard-Mitchell (1963). Tot voor kort werkte ze als televisieproducente. Ze wilde altijd al schrijven maar debuteerde pas op haar 49ste omdat ze voordien haar handen vol had met haar carrière en gezin. In 2008 raakte ze geïnspireerd door de Twilight boeken van Stephanie Meyer. Via fanfiction postte ze haar verhaallijn online. Vanuit deze fascinatie wilde ze uitzoeken wat er gebeurt als je verliefd wordt op iemand die in een BDSM-wereld verkeert. Ze deed opzoekwerk over bondage en sadomasochisme.

 

Vervolgens maakte Erika haar eigen blog en begon met het schrijven van wat Fifty Shades zou worden. Ze heeft twee jaar lang geen televisie gekeken, schreef wekelijks één hoofdstuk en zette het online. Hiermee haalde ze meer dan een miljoen hits per maand.

 

Fifty Shades werd in 2011 als e-book uitgegeven door het kleine Australische uitgeverscollectief The Writer's Coffee Shop. Door de hype bleken plots ook grote uitgeverijen geïnteresseerd. Het boek hoefde bijgevolg niet eerst te worden voorgelegd aan literaire agenten. Daarom werden geen correcties aangebracht en kon het allemaal heel snel gaan. Mede hierdoor is het boek zeker geen literaire hoogvlieger geworden.

 

Op 12 februari 2015 kwam de verfilming van deel 1 in onze bioscopen.

 

 

Het verhaal

 

  1. In Vijftig tinten grijs vertelt de 22 jarige, onbevangen literatuurstudente en maagd, Anastasia Steele (Ana) hoe ze onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze, 27 jarige Christian Grey. Hij heeft heel wat streepjes voor: hoofd van een zakenimperium, koperkleurig haar, fantastisch lichaam, helikopterpiloot, vloeiend franssprekend en uitmuntend pianist. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is té rijk en te hoog gegrepen voor haar. Bovendien vindt zij hem behoorlijk arrogant en dat irriteert haar. Maar tegelijkertijd intrigeert dat haar ook…..Kort na de eerste ontmoeting komt ze hem tegen in de winkel waar ze parttime werkt. Is dit wel zo toevallig? Vanaf dat moment kan Ana hem niet meer vergeten en ook Christian lijkt een zwak voor haar te hebben. Er ontvlamt een sensuele relatie. Anastasia geniet aanvankelijk van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omringt. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen angst en spanning en een steeds toenemende nieuwsgierigheid en bewondering voor hem. De spanning tussen Christian en Ana bouwt verder op en Grey krijgt de verliefde Ana meer en meer in zijn macht en wil haar meenemen in zijn seksuele fantasieën. Zijn wil is wet en hij wil dat ze een geheimhoudingscontract ondertekent over hun relatie. Bovendien wil hij, als liefhebber van BDSM, dat ze samen een contract ondertekenen waarin de zachte en harde grenzen van hun BDSM-relatie staan beschreven. Zijn donkerste en diepste wens is totale controle over haar. Ze dient zich compleet aan hem over te leveren ; kleding te dragen die hij wil, te eten wat hij wil, fysieke training te volgen om haar lichaam voor te bereiden op intense interacties en hem lief te hebben hoe en wanneer hij wil. Christian is verslavend gevaarlijk en Ana kan hem steeds moeilijker loslaten. Of zijn seksuele wens al dan niet in vervulling gaat blijft als een rode draad voor het boek lopen.

 

  1. In Vijftig tinten donkerder wordt Anastasia Steele afgeschrikt door Christian Greys duistere seksuele geheimen en verbreekt ze haar relatie met de gekwelde miljardair. Ze start een nieuw leven en begint een carrière bij een uitgeverij in Seattle, maar haar constante verlangen naar Grey blijft haar gedachten domineren. Wanneer hij haar een nieuw voorstel doet, kan ze hem niet weerstaan. Al snel komt Ana meer te weten over het hartverscheurende verleden van de beschadigde en veeleisende Christian die een emotionele en fysieke muur heeft opgeworpen en regels heeft opgesteld voor de mensen om hem heen, om zichzelf te beschermen. Deze getroebleerde man wil over alles en iedereen controle hebben. Ana wordt geconfronteerd met de vrouwen uit zijn verleden. Stalking en trillerachtige bedreigingen worden in dit deel opgevoerd. Wanneer Christian haar meermaals dreigt te verliezen, wordt hem duidelijk wat echt belangrijk is in het leven.

 

 

  1. In Vijftig tinten vrij realiseert Ana zich ten volle dat het niet gemakkelijk is om van haar Christian te houden en bovendien zorgt hun relatie voor allerlei onvoorziene uitdagingen. Zo moet Ana leren omgaan met Christians extravagante levensstijl zonder haar eigen integriteit of onafhankelijkheid te verliezen en moet Grey zijn dwangmatigheid zien te bedwingen en de gruwelen uit zijn verleden gaan accepteren. Nu ze eindelijk samen zijn, leven ze in een wereld boordevol liefde, passie, intimiteit, rijkdom en eindeloze mogelijkheden. Maar juist op het moment dat ze het geluk in handen lijken te hebben, dreigt het noodlot....

 

Alle rechten voorbehouden - Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd - © 2018 - Privacyverklaring