Nieuwjaarsbrief 2016

Patricia Meyntjens

Psychotherapie - Echtpaarbegeleiding - Seksuologie

Nieuwjaarsbrief 2016

 

"Start living slow"

 

 

 

Ik heb me bij aanvang van het nieuwe jaar voorgenomen wat meer te onthaasten, waardoor ik mijn Nieuwjaarbrief pas nu aan u kan voorlezen.

 

Nog steeds ben ik een grote fan van de eindejaarsfeesten. Al in november leg ik onze oranje kerstdecoratie klaar. Vervolgens beland ik in een soort roes waarin ik de woonkamer decoreer in een sfeer van weleer. Ondertussen bak ik sterk geurende kaneelkoeken om in de kerstboom te hangen en zing ik nog altijd welgezind sinterklaasliedjes. Het is een publiek geheim dat onze kerstboom vaak voor 6 december zijn welverdiende plek krijgt. Deze gezellige wintertijd met z’n allen rond de haard met een boek, een schaakbord en een natje en droogje, gevolgd door de nieuwjaarsdrink met de buren en ook Driekoningen met boon en kroon wil ik voor geen goud missen. Ik hou innig van die tradities en feestrituelen maar het probleem is dat de betekenis van die rituelen zoek is geraakt tussen de lekkernijen, de consumptie en het gehol van het ene event naar het andere familiemoment.

 

Dat kan niet de bedoeling zijn. Een heel jaar lang rennen we van hot naar her, werken we routinematig onze planningen af, houden we huis en haard schoon en slapen we systematisch te weinig. We beantwoorden de vraag ‘hoe is’t?’ te vaak met ‘drukdrukdruk’. Het is de weg die niemand in vraag stelt, die status garandeert, ook al is het wellicht de minst effectieve manier om je leven te leiden. We leven in een wereld die geobsedeerd is door snelheid en willen steeds meer doen in minder tijd. Alles haastig doen, eist zijn tol voor onze (mentale) gezondheid en relaties.

 

“Start living Slow”, promoot traagheid en kent navolgenswaardige initiatieven als slowfood, slow cities, slow travel, slow living en slow sex. Onthaasten en trager gaan leven doe je niet enkel in een hangmat. Vertragen verhoogt het geluksgevoel en flow is de slagroom op de taart. We voelen ons immers het best als we met iets bezig zijn waar we volledig in opgaan waardoor we de tijd vergeten. Deze flow voert ons mee in die tragere tijd. Het overstijgt egoïstische motieven ten voordele van iets waar geen prijskaartje aan hangt: inspiratie en bezieling. Ik breek graag een lans voor een avondje nietsdoen en verveling. Dat zijn meestal de momenten voor inspiratie. Durf vertragen om contact te maken met je innerlijke schildpad. Slow staat ook voor authenticiteit en meer diepgang. Slow living is geen kwestie van stoppen, maar eerder van dingen bewust doen in plaats van op automatische piloot. Als je tijd neemt om dingen goed te doen, om met mensen te praten, om gewoon te ‘zijn’, put je daar veel voldoening uit.

 

Laat ons dit jaar een frisse start nemen met een nieuwe lei. De donkerste dagen zijn tenslotte een tijd van reflectie. Misschien moet je definitief afscheid nemen van een periode in je leven of van iets dat je kwijt bent. We maken allemaal grote en kleine vervelmomenten mee maar we geven er te weinig aandacht aan. Neem bewust afscheid van de ongelukkige momenten van een jaar, kijk met mildheid naar je eigen afgelegde weg en stap verlicht 2016 tegemoet om nieuwe ervaringen te verwelkomen. ‘Haast je langzaam’. Vertraag je leven en voed jezelf met wat schaars is – rust, tijd en stilte.

Ervaar het wonderlijke van oprecht uitgesproken wensen en woorden van dank en geniet van de schoonheid van een ontmoeting en de kracht van het samen zijn.

 

Ik wens je met gans m'n hart een "Schitterend - Langzaam - Oprecht - Warmhartig" 2016 toe !

 

Patricia Meyntjens

06.01.2016

 

Alle rechten voorbehouden - Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd - © 2019 - Privacyverklaring